Opel Corsa P060B

  • -

Opel Corsa P060B

Een verstopte Opel Corsa

Een nieuwe uitdaging komt bij ons binnen rollen. Een Opel Corsa D 1.3 diesel kwam niet boven de 1500 toeren en had geen vermogen. De auto reed niet harder dan 25 km/h en er brandde een motorstoringslampje. Tijd voor een eerste diagnose. We lezen de computer uit en foutcode P060B-32 komt naar voren. De omschrijving bij de fout luidt: ‘Vervang de ECU’. Duidelijk verhaal.

Diagnose

Met de heldere uitleg van deze foutcode gaan we een verder diagnose stellen. We gaan op zoek naar de motor ECU. Deze zit goed verstopt onder de paravan. De ECU is niet het enige wat verstopt zit. De afvoer van de paravan zit ook vol met blad en troep. Het vocht kon hierdoor niet weg en bleef in de paravan staan. Met als gevolg: een door vocht aangetaste ECU. We demonteren de ruitenwissers, de paravanplaat en de ruitenwissermotor met stangenstelsel. Nu hebben we goed zicht op de ECU. Als we de buitenkant van de motorcomputer bekijken, krijgen we al een naar gevoel. De buitenkant van de ECU is helemaal wit uitgeslagen, we zijn benieuwd wat de binnenkant ons biedt.
Na het losschroeven van de ECU werd ons onderbuikgevoel werkelijkheid. Veel componenten waren aangetast door de vocht en enkele printbanen waren vergaan. We besloten eerst te kijken of er misschien een gebruikte ECU beschikbaar is. We kunnen de gegevens van de originele ECU overzetten in een gebruikte ECU. Na een online aanvraag te hebben gedaan, kregen we twee reacties. Beide ECU’s die werden aangeboden, zagen er nog veel slechter uit dan die van ons. Dat was dus ook geen optie. We besloten in overleg met de klant om de originele ECU te gaan repareren.

ECU reparatie

We beginnen met het schoonmaken van de ECU om te zien wat er allemaal door de vocht was aangetast. Zoals we al hadden gezien, waren er een aantal printbanen weg gerot. We zijn begonnen met herstellen van deze printbanen. Na dit te hebben gedaan, gingen we de ECU testen, maar helaas nog zonder resultaat. We meten verder in de computer en meten nog een aantal defecte componenten. Ook deze worden vervangen, maar helaas nog zonder resultaten. We gaaan de auto nogmaals uitlezen en gaan daarnaast de parameters bekijken. Wat ons opvalt, zijn de regelcomponenten van de dieselinspuiting. Denk hierbij aan de brandstofdruksensor, de brandstofregelklep en de verstuivers. We zien dat de waardes niet kloppen en dan met name de brandstofdruksensor. Wanneer we met een externe voeding een spanning op de signaaldraad zetten, komt de parameter niet overeen met de spanning die wij toevoeren. Er gaat dus iets mis in de signaalverwerking. We meten verder in de computer en meten een aantal defecte regelcomponten. Het vervelende is, dat deze componenten alleen defecten meten als ze los zijn gesoldeerd. Wanneer deze componenten nog op de printplaat zijn gesoldeerd, meten deze nog goed. Na het los halen en doormeten van de componenten en het vervangen van de defecte componenten, testen we de ECU nogmaals. Wat ons al direct opvalt, is dat het motorstoringslampje niet meer brandt. De motor loopt stationair stabieler en na het intrappen van het gaspedaal komt het toerental boven de 1500 toeren. We hebben het probleem dus opgelost! Nu alleen nog de echte oplossing, we maken de afvoer van de paravan schoon, waardoor het water weer weg kan.

Heeft u ook een probleem of storing waar u nog geen oplossing voor heeft? Neem contact met ons op. We zijn te bereiken op telefoonnummer 0570-551747 of stuur een berichtje naar info@auto-elektrosalland.nl


  • -

Mokkende Opel Mokka

Mokkende Opel Mokka

Recent kregen wij een Opel Mokka 1.4 turbo binnen die niet meer wou starten. We konden de motor computer niet uitlezen en onder de motorkap hoorden we een relais klapperen. Onze eerste gedachte gaat naar een probleem in de voeding.

Eerste diagnose

We beginnen met een eerste diagnose. Als eerst lezen we de auto uit. Wat al snel opvalt, is dat er geen communicatie is met de motor ECU. Bij een niet communicerende ECU en een klapperend relais hebben we eerst de voedingen van de ECU gecontroleerd. Na een schema te hebben opgevraagd bij de technische servicehelpdesk van Hella konden we beginnen met meten. Gek genoeg waren alle benodigde voedingen en massa’s aanwezig op de ECU. De ECU zou dan toch moeten communiceren.

 

Terug naar klapperende relais. Wat we in het verleden wel eens hebben meegemaakt, is dat de microprocessor van de ECU niet goed meer werkt door een kortsluiting in het 5 volt circuit van de motor. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een defecte sensor. We besluiten de motor ECU los te testen. We sluiten alle benodigde voedingen en massa’s aan, maar helaas zonder resultaat. De ECU communiceert nog niet. Er zit geen probleem in het 5 volt circuit van de auto. Het begint toch echt op een defecte ECU te lijken.

Opel Mokka 12643636 12660714 12647241 12665802 12649905 12654137 12649905 55597953 12655499 55485062 55485066 55597955 55597949 55597951 12659377 ECU repair P0641 P0651 P0697 P06A3 P262B P0246 P0689

Opel Mokka ECU repair

Defecte componenten op de printplaat

We besluiten de ECU los te maken en te meten op de printplaat. Op het oog zien we geen verbrande of defecte componenten. We gaan aan de hand van datasheets de componenten in de motor ECU controleren. We sluiten de voedingen en de massa’s weer aan en beginnen met meten. Na een aantal metingen, merken we dat er een gedeelte van de computer een te lage spanning heeft. Dit veroorzaakt ook het klapperende relais. We maken een noodoplossing, om te kijken wat de reactie van de auto is. Het relais klappert niet meer, maar de auto wil nog niet starten. Ook kunnen we de motor ECU nog niet uitlezen. We zijn op het juiste spoor, even verder zoeken nog. Na een aantal metingen komen we er achter dat een aantal componenten het hebben begeven. Na het vervangen van deze componenten volgt de grote test. We bouwen de computer terug in de auto, lezen de gehele auto uit en zien dat we weer communicatie hebben met de motor ECU. Na het omdraaien van de contactsleutel start de motor ook en slaat aan. Het probleem is weer opgelost. De mokkende Opel Mokka kan de weg weer op, zonder te mokken!.

 

 


  • -

Volvo herkent zichzelf niet meer

Volvo herkent zichzelf niet meer

Recent belde een collega autobedrijf ons op: ‘Tijs, kun je me helpen? Ik heb een Volvo die niet wil starten. De motor slaat niet rond. Kun jij de motor computer voor mij controleren?’ ‘Geen probleem’, zeg ik: ‘Breng de ECU maar even langs, dan gaan we even voor je kijken’.
Zo gezegd, zo gedaan. We kregen de computer binnen en hebben deze gecontroleerd op werking. Hardwarematig zagen we niet direct een defect. Na een aantal metingen kwamen er geen verdere defecten naar voren. Op naar de volgende test. We sluiten de ECU aan en kijken of deze ‘praat’. We zien een keurig CAN bus signaal. Het ziet er naar uit dat de ECU niet defect is. We nemen contact op met de klant. ‘We hebben de ECU gecontroleerd op werking. We kunnen geen defecte componenten vinden en de ECU geeft een stabiel CAN bus signaal’. Aan de andere kant van de lijn blijft het even stil. ‘Wat zou het dan wel kunnen zijn? Het lijkt alsof de brandstofpomp niet wordt vrijgeschakeld. Volgens mij wordt deze ingeschakeld door de centrale zekeringkast (Bij Volvo ook wel de CEM (Centrale Elektronica Module) genoemd). Kun je deze ook even voor mij checken?’ ‘Tuurlijk, breng maar langs’.
Ook bij het controleren van de CEM komen we geen defecten tegen. Vochtschade wil nog wel eens een probleem geven of losse contacten op de printplaat, maar daar heeft deze CEM geen last van. Nadat we nog een keer hebben gebeld met de klant, wordt er besloten dat we de complete auto krijgen om het probleem op te lossen.

Volvo VIDA

De auto wordt met de berger binnen gebracht. We beginnen met het uitlezen van de storingen in de auto. Er komt een waslijst aan fouten uit. Waarschijnlijk heeft de auto met een lege accu gestaan, waardoor deze foutcodes ontstaan. Eerst de auto aan de acculader, dan gaan we morgen weer verder.
De accu is weer opgeladen en de auto zit vol energie, alleen wil hij nog niet starten. De klant heeft in een eerder stadium het contactslot al vervangen, maar ook dit mocht niet baten. We proberen de auto nog eens te starten, geen reactie. Wel een reactie op het instrumentenpaneel: ‘Immobilser, please start again’. Interessant!
We lezen de auto opnieuw uit. De waslijst van foutcodes is een stuk korter geworden, maar er blijven nog zes fouten staan. Eén van de fouten trekt onze aandacht : ECM-C326 – Control Module Communication Signal Missing. Het ziet er naar uit dat de CEM en de ECM niet communiceren. De ECM is bij Volvo de motorcomputer.

Immobiliser

De foutcode ECM-C326 en de reactie op het instrumentenpaneel, na het starten, zet ons aan het denken. De synchronisatie tussen de ECM en CEM is verloren gegaan. We kijken in de immobilizer van de auto en zien dat onze gedachte klopt.
Eerst kijken we of de sleutel wel herkend wordt. Deze wordt herkend door de auto, dit is dus in orde. We verdiepen ons verder in het immobilser systeem van de Volvo. De startonderbreker van de Volvo bestaat uit drie componenten. De ECM, de CEM en de ABS (BCM). In de ECM en de CEM staat een code. Als deze code in beide modules overeen komt en het serie nummer van de BCM unit klopt, wordt de auto vrijgegeven om te starten.

Code

Met deze informatie gaan we op zoek naar de code die zowel in de ECM als in de CEM moet staan. We vinden de codes in het geheugen van de modules. Met ons speciale gereedschap kunnen wij de eeprom van beide modules uitlezen en zien dat de codes niet met elke overeen stemmen. Ook het serienummer van de BCM module klopt niet. Na een aantal experimenten lukt het ons om de codes in beide modules aan te passen en de het serienummer van de BCM op de juiste plek weg te schrijven. Na het monteren van de ECM en de CEM proberen we de auto te starten. De motor start en de motor slaat direct aan, zonder enige melding in het infodisplay. Probleem opgelost en weer een tevreden klant aan de telefoon.

 


  • 0

Een Mercedes aan de tand voelen

Wanneer het motormanagement lampje van een auto gaat branden, is er vaak iets niet goed met de motor of aangebouwde componenten. Achter dit lampje zitten duizenden foutcodes verscholen, die bij het uitlezen van de motor ECU naar voor komen. Deze codes geven aan wat er niet goed gaat in de motor, er kan bijvoorbeeld een bougie overslaan of de temperatuur van de motor klopt niet. Vaak zijn deze foutcodes een gevolg storing en ligt de oorzaak ergens anders. Zo ook bij een Mercedes die recent bij ons is geweest met een storing.

Foutcodes uitlezen

De Mercedes kwam bij ons binnen met een brandend storingslampje. De auto liep goed, had het gewenste vermogen en verder waren er ook geen klachten, alleen dat nare lampje op het dashboard wat blijft branden. De foutcode die naar voren kwam was foutcode P0017: uitlaatnokkenas-krukas referentie. Deze foutcode heeft, net zoals P0016 inlaatnokkenas-krukas referentie, te maken met een verkeerde kleptiming. De distributie staat niet op tijd. Tijdens een visuele controle onder de motorkap zagen we al dat er een solenoid bij de uitlaat nokkenas en een lambdasonde waren vervangen.

Distributietiming controleren

Omdat het hier om een V6 motor gaat, hebben we te maken met 2 cilinderbanken. Dit houdt in dat er links en rechts van de krukas 3 cilinders zitten. Beide banken hebben een inlaat- en uitlaatnokkenas. Door met een scope de signalen van de 4 nokkenassensoren te meten, zagen we een verloop in de signalen. Bij een goed werkende motor moeten deze signalen met elkaar overeen komen. Ondanks dat de motor dus ‘goed’ leek te lopen, was er toch iets mis met de motor. Na de demontage van een aantal componenten konden we de nokkenastandwielen goed bekijken. Het viel ons op dat de distributietekens niet met elkaar overeen kwamen. De distributieketting was waarschijnlijk opgerekt en moet vervangen worden, en de motor moet op de juiste timing worden gezet.

Distributieketting vervangen

Het vervangen van de distributieketting gaat bij deze motoren op een speciale manier. De oude ketting wordt uit elkaar gehaald en de nieuwe ketting wordt aan de oude ketting gemonteerd. Door de motor met de hand rond te draaien wordt de nieuwe ketting door de motor heen getrokken. Hier ging het mis. Tijdens het ronddraaien van de motor schoot de ketting soms over. Een versleten tandwiel is hiervan de oorzaak. We konden de nokkenastandwielen zien, dus daar lag het niet aan. De tandwielen die we niet konden zien zaten achter het distributiedeksel. Na het verwijden van het distributiedeksel zagen we direct wat er aan de hand was, de tanden van de balans-as waren totaal weggesleten. In onderstaande afbeelding ziet u de oude en de nieuwe balans-as.

Mercedes M272 M273 P1200 P1208 balansas probleem P0016 P0017

Om de balans-as te vervangen moest de complete motor gedemonteerd worden, een pittige klus. Tijdens de demontage van het oliecarter kwamen we de verloren tanden tegen.

Tanden-balans-as-P1200-P1208-P0016-P0016

Na het vervangen van de balans-as, de motor op tijd te hebben gezet en het aanbrengen van een nieuwe distributieketting liep de motor weer fantastisch. Tijdens de proefrit reed de Mercedes als nieuw en kon weer van zich af bijten.

Conclusie

Een klein lampje op het dashboard kan dus grote gevolgen hebben voor de auto. Heeft u een brandend lampje? Bel ons voor het maken van een afspraak 0570-551603 of stuur een e-mail naar info@wimwagemans.nl

 

 


  • -

BMW 7 serie met I-Bus storing

De 7 serie is het vlaggenschip van BMW en daarom voorzien van vele standaard ingebouwde opties. Zo ook de BMW 7 serie die wij binnen kregen. Het gaat hier om een BMW E38 van 1996. De BMW had een storing in de radio, deze ging niet meer aan, de knipperlichten werkten niet meer en de verlichting ging niet meer aan. Er was al een andere radio aangeschaft maar ook deze speelde niet. Het autobedrijf waar deze auto stond kwam er niet meer uit en bracht de auto bij ons.

Vooronderzoek

Toen de afspraak was gemaakt gingen wij op onderzoek uit. De radio in deze auto’s communiceren via de I-Bus met andere componenten in het voertuig. De I-Bus wordt door BMW gebruikt voor multimedia communicatie en werkt op het ISO9141 principe, hetzelfde principe als de K-Bus van BMW. De I-bus maakt gebruik va 1 communicatie leiding, in tegenstelling tot de CAN bus, die 2 draden (twisted-pair) gebruikt.

Storing uitlezen

Wanneer wij een BMW uitlezen met onze originele BMW tester krijgen wij een overzicht van alle modules die met de I-Bus verbonden zijn. Zo zaten de radio, de lichtmodule en de stuurkolomschakelaars met elkaar verbonden met de I-bus. Bij het controleren van deze modules bleek dat dit inderdaad allemaal niet werkte. Onze aandacht ging uit naar het I-bus systeem.

We begonnen met het aansluiten van de scope aan de I-bus leiding. Het volgende scopebeeld is wat wij aantroffen:

I-bus communicatie storing

 

Hier zagen we dat de boodschappen op de I-Bus niet goed waren, het leek op een reset vanuit het instrumentenpaneel. Bij BMW werd bij deze modellen het instrumentenpaneel gebruikt als gateway, net zoals in een aantal andere BMW modellen. Tijdens het uitlezen konden we al geen verbinding maken met alle modules op de I-bus, dit scopebeeld verklaard waarom. Door alle modules 1 voor 1 af te koppelen keken we of het scopebeeld veranderde. Bij het afkoppelen van de stuurwiel bediening kwam er verandering in het scopebeeld. De radio begon ook weer te spelen en de knipperlichten werkten weer. Storing gevonden, nu nog oplossen.

ibus iso 9141 message

I-BUS communicatie met juiste boodschappen

We hebben de stuurwiel bediening gedemonteerd en gemeten aan het communicatie IC in de schakelaar. Dit IC kreeg wel zijn plussen en minnen, maar ging niet communiceren. Hiervoor hebben wij een ander communicatie IC besteld en deze gemonteerd.

De radio speelde weer, de verlichting deed het weer en ook de bedieningsknoppen op het stuurwiel werkten weer naar behoren.

Heeft u ook een storing waar u niet meer uitkomt? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op via 0570-551603 of 0570-551747

Met vriendelijke groeten,

Tijs Wagemans


  • -

Ford Mondeo met een overvolle CAN bus

Afgelopen week een bijzondere gast bij ons in de werkplaats. Een Ford Mondeo ST220. Een dikke Mondeo met een 3.0 V6 motor, die we niet vaak zien. Helaas kwam deze Mondeo niet voor niets in onze werkplaats, de auto had een hardnekkige storing.

Storing uitlezen

We beginnen altijd met het uitlezen van de auto. Door een complete voertuigscan uit te voeren, krijgen we een overzicht van alle aanwezige storingen in het voertuig. Deze Ford had een lijst met aantal storingscodes.

Ford p1000 u2202 u2503 u2501 b1869 b1601 u1262

Foutcode lijst Ford Mondeo ST.

Wat ons opvalt zijn de vele U- codes. De U- codes geven aan dat er een netwerk storing in de auto zit. Dit lijkt op een probleem in het CAN- bus systeem. We zien de U- codes terugkeren in de ABS module en het instrumentenpaneel. Daarnaast geeft het instrumentenpaneel niet de juiste informatie neer, zoals het toerental en de kilometerstand.

Ford tellerklok communicatiestoring

Communicatiestoring Ford instrumentenpaneel

Het instrumentenpaneel is een bekend probleem bij Ford, deze geven vaker problemen. Helaas was het instrumentenpaneel al uitgewisseld, wat geen oplossing gaf. We doken er dus verder in, en starten met een CAN- bus meting.

CAN bus meting

Ford Mondeo can bus signaal storing

Tijdens de CAN- bus meting kwam de storing naar voren. De CAN- bus staat overvol met berichten en lijkt soms helemaal weg te vallen. Het gevolg van de storing is gevonden, nu de oorzaak nog opzoeken. We liepen alle modules die zijn verbonden met de CAN- bus langs. Door weer naar de foutcodelijst te kijken hebben we eerst de verbindingen bij de ABS module en bij het instrumentenpaneel bekeken. We hebben de CAN- bus signalen gemeten en de voedingen bekeken, maar geen oorzaak kunnen vinden.

ECU stekker

We gaan verder met de andere modules. We beginnen met de motor ECU, bij Ford wordt dit ook wel de PCM genoemd. Bij het loshalen van de stekker zien we op de scope dat de CAN- bus signalen veranderen.

Het CAN- bus signaal zonder storingen bij de Ford Mondeo

De boodschappen die op de CAN- bus komen zien er nu netjes uit. Ook de informatie op het instrumentenpaneel komt weer terug. Wanneer we de stekker weer op de ECU monteren blijft het CAN- bus signaal goed, dit hadden we niet verwacht. Vreemd, het probleem zit dus ook niet in de motor ECU. Verder zoeken dus, maar we zitten in de buurt. Bij het bewegen met de kabelboom zien we de CAN- bus signalen variëren, de ene keer goed, de andere keer weer helemaal fout.

Voorruit vervangen

Bij het loshalen van de kabelboom vinden we de oorzaak van de storing. Één van de CAN- bus draden is doormidden. De kabelboom loopt onder de paravan, en ligt netjes vast aan de carrosserie. Hoe kan de bedrading dan doormidden zijn?

Defecte bedrading onder de paravan

Achteraf blijkt dat de voorruit recent is vervangen. Vanaf die tijd heeft de storing zich ook voorgedaan. We hebben de bedrading hersteld, evenals de overige bedrading die bijna doormidden was, en de storing is opgelost. De CAN- bus ziet er weer netjes uit, de foutcodes zijn verdwenen en het instrumentenpaneel geeft de juiste informatie weer.

Heeft u ook een storing waar u niet uit komt? Wij helpen u graag bij een oplossing!


  • -

Skoda met identiteitsprobleem

Skoda met identiteitsprobleem

Kent u het vervelende gevoel? Wilt u met de auto weg, wil deze niet meer aanslaan. De startmotor draait nog wel rond, maar de motor pakt niet aan. U stond op het punt om weg te gaan, dus snel de garage of de ANWB bellen. Wanneer zij bij de auto komen start de auto meteen. Je denkt “Hoe kan dit nou?” en begint aan jezelf te twijfelen. Het probleem blijft 2 weken weg, maar komt dan net zo hard weer terug. De auto wil weer niet aan slaan. Toch maar even wachten voor de hulptroepen worden ingeschakeld. Na 5 minuten weer een keer proberen. En voila! de auto start en loopt als een trein. Misschien toch maar een keer langs de garage voor een diagnose.

De diagnose

Zo, de afspraak bij de garage is ingepland. De automonteur rijdt de auto naar binnen en begint met de diagnose. Eerst maar eens de foutcodes uitlezen. Vreemd, geen enkele storing in de auto. Dit kan nog eens een lastige worden! Om de klacht van de klant toch serieus te nemen worden er diverse testen gedaan. Belangrijke sensoren en actuatoren worden gecontroleerd op signaal en werking, geen problemen te vinden. Het blijft lastig, de ‘af en toe’ storingen bij auto’s. Zal de brandstof pomp dan niet aan worden gestuurd? Geen onbekend probleem bij auto’s van de VAG groep. Zodoende wordt er, in overleg met de klant, een nieuw systeemrelais voor de aansturing van de brandstofpomp gemonteerd.

De klant haalt de auto weer op en gaat het proberen. Maar helaas, na drie weken weer het zelfde probleem. Wel starten maar niet aanslaan. 5 minuten wachten en de auto slaat weer aan. En dus weer naar de garage voor verdere diagnose. De garage neemt alvast contact op met de dealer. Na enig overleg tussen dealer en garage wordt er gekozen voor een nieuwe sleutel en deze inleren. De dealer had dit probleem immers vaker gehad en toen was dit altijd de oplossing. Ook dit wordt eerst terug gekoppeld naar de klant. De klant geeft aan toch met de auto door te willen en geeft goedkeur voor deze reparatie.

De dealer

De auto wordt naar de dealer gebracht. De dealer bestelt een sleutel en leert deze in, zodat de auto de sleutel herkend. Het inleren van de sleutel is noodzakelijk voor de startonderbreker. De startonderbreker is een anti diefstal systeem. Wanneer de sleutel niet wordt herkend door de auto, zal deze wel starten maar niet aanslaan. Dit is een ingenieus systeem. Het inleren is niet geheel zonder gevaren. Wanneer dit misgaat kunnen er andere problemen ontstaan. Opletten dus!

Na het inleren van de sleutel probeert de monteur de auto te starten. De motor draait wel rond, maar slaat niet aan. Het inleren van de sleutel is niet goed gegaan. De monteur wacht even en start de auto nog een keer, maar tevergeefs. De motor wil niet aanslaan. Er wordt contact gezocht met het garagebedrijf. De monteur geeft aan dat hij de motor computer verdenkt en dat deze vervangen moet worden. Een geintje van € 950,- . De garage is het hier niet mee eens en gaat op zoek naar een andere oplossing

Diagnose +

De betreffende garage komt bij ons terecht. Wij hebben vaker storingen voor hun opgelost en we gaan kijken of dit nu weer lukt. Eerst brengt de garage de motor ECU. Wij hebben de ECU visueel bekeken op vochtschade, dit was niet aan de orde. Ook de controle van elektronische componenten op de printplaat bieden nog geen oplossing. De ECU van deze auto is in orde. Wij hebben weer contact gezocht met de garage. Na enig overleg is er besloten dat de auto naar ons bedrijf wordt afgesleept.

Bij binnenkomst beginnen we met een algehele diagnose. De storing wordt bevestigd en we beginnen met het uitlezen van de auto. Bij het uitlezen blijkt al dat er communicatie is met alle aanwezig modules. Dit is voor ons een goed teken. We gaan over op de analyse van het systeem. We beginnen bij de startblokkering. Een ingewikkeld systeem die, zoals blijkt uit onze analyse, wordt gecontroleerd door meerdere modules. We bekijken de live parameters als de auto op contact staat. De belangrijkste module, de ECU, geeft aan dat deze de sleutel herkend. Onze eerste controle was dus juist. Daarna zijn we overgegaan op een ander belangrijk component van de startblokkering: het instrumentenpaneel. Bij het loshalen van de stekker was de oorzaak voor ons gevonden. De stekker van het instrumentenpaneel was geoxideerd. Hierdoor werd de startblokkering ‘af en toe’ niet vrijgegeven. Wij hebben de stekker van het instrumentenpaneel schoon gemaakt en behandeld tegen vocht. De laatste test was het starten van de auto, altijd spannend. De sleutel werd omgedraaid en de auto liep direct, storing weer opgelost. Dit was toch een flinke bezuiniging op de kosten!

Mocht u ook een storing hebben waar u niet uitkomt? U kunt dan contact met ons opnemen. Bel 0570-551603 of stuur een mail naar info@wimwagemans.nl


  • -

Wel beeld, geen geluid

Kent u het probleem? Komt net uw favoriete nummer op de radio, valt het geluid weg. Vervelend! Een klant van ons had dit probleem. Het geluid van de radio viel sporadisch weg. Het geluid van de navigatie, de CD speler en de carkit werkte nog naar behoren. Wat nu?
De klant ging met de auto naar de plaatselijke dealer. Bij de dealer werden een aantal testen uitgevoerd en men kwam tot de conclusie dat de complete radio- en navigatie module vervangen moest worden. Eén nadeel, het bedieningspaneel van de airco was geïntegreerd in de radio en navigatie module. Kostenplaatje: € 4500,- Veel geld voor een beetje muziek in de auto. De klant besloot de reparatie nog even uit te stellen.

Ford Mondeo radio probleem

Ford mondeo met radio problemen.

Na verloop van tijd kwam er nog een ander probleem naar voren, de radio navigatie module startte niet meer op. Dus geen muziek, maar ook geen navigatie en carkit meer. Super vervelend! En toen kwam de druppel die de emmer deed overlopen. De auto stond stil met een lege accu. Gelukkig was de klant lid van een mobiliteitsservice. Nadat de auto weer was opgestart, kwam de klant via via bij Autobedrijf Wim Wagemans terecht.

Storing zoeken

Nadat we goed naar het uitgebreide verhaal van de klant hebben geluisterd, zijn we aan het werk gegaan. Het niet opstarten en het leeg trekken van de accu zijn een bekend probleem bij Ford radio’s. Dit probleem hebben we dus eerst verholpen. Toen de radio navigatie module eenmaal weer werkte, konden we verder met het zoeken naar de storing van het geluid. Het bleek dat de radio nog wel een goed ontvangst had. Het probleem was dat het ontvangst niet werd omgezet naar geluid. Omdat dit een elektronisch probleem is, werd de hulp ingeroepen van een gespecialiseerd auto- elektronica bedrijf. Zij hebben het probleem bekeken en hebben hier een oplossing voor gevonden. Nadat de radio bij de auto- elektronica specialist is geweest hebben we de radio navigatie module weer gemonteerd. Bij het aanzetten van de radio kwam er weer muziek uit de luidsprekers, probleem opgelost! De klant en zijn portemonnee weer blij!

Ford Focus / Mondeo radio

Ford Focus en Mondeo radio met veel problemen. Geluid valt weg of de hele radio wil niet meer opstarten. Wanneer de radio niet meer opstart trekt de radio de accu leeg.


Contact

Bathmenseweg 21 7434 PW Lettele

0570 551603

info@wimwagemans.nl

www.wimwagemans.nl

BOVAG

Autobedrijf Wim Wagemans Lettele, al meer dan 30 jaar een begrip in de regio Deventer!