Distributieriem vervangen

‘De distributieriem is aan vervanging toe’ is een term die vaak wordt gebruikt in de autowereld, maar wat houdt dit eigenlijk precies in? De distributieriem kan worden gezien als het hart van de motor. De nokkenassen worden door middel van de distributieriem aangedreven door de krukas. Een nadeel van de distributieriem is dat deze regelmatig vervangen dient te worden, omdat hij aan slijtage onderhevig is en daardoor zou kunnen breken. Wanneer dit het geval is, kunnen de zuigers in de bovenste stand de geopende kleppen raken en ernstig beschadigen, wat zeer prijzige reparaties tot gevolg heeft. De meeste distributieriemen hebben een levensduur van 60.000 – 150.000 kilometer of een aantal jaar voorgeschreven door de fabrikant. Waarbij de maatstaf (afgelegde weg of tijd) doorslaggevend is voor het vervangen van de riem. Bij extreme weersomstandigheden of indien zware prestaties van het voertuig worden geëist, dient de riem vaker te worden vervangen.

 

Hoe merk ik dat mijn distributieriem moet worden vervangen?

Als alles goed gaat, merk je er niets van. Het is een onderdeel dat preventief wordt vervangen bij een bepaalde kilometerstand, bijvoorbeeld bij 120.000 of 150.000 km. Wanneer het precies moet gebeuren, staat in het instructieboekje of het onderhoudsschema van de auto. Mocht u hier niet uit komen, kom dan gerust langs bij autobedrijf Wim Wagemans in Lettele, regio Deventer. Wij beschikken over de juiste informatie en kunnen u precies vertellen wanneer de distributieriem van uw auto vervangen moet worden.

Wat als de distributieriem breekt?

Er kunnen twee dingen misgaan met de distributieriem: hij kan breken of door-slippen. Als hij breekt, loopt de motor niet meer. In het ergste geval kan er motor-schade ontstaan doordat een van de zuigers tegen een geopende klep aanstoot. Dan kan reparatie een dure grap worden. Als de riem is doorgeslipt, merk je dat doordat de motor slecht of helemaal niet meer loopt. Door de jaren heen is de kwaliteit van de materialen sterk verbeterd. Een distributieriem breekt tegenwoordig zelden uit zichzelf, meestal doordat er plotseling veel kracht op komt te staan. Bijvoorbeeld als er een ander onderdeel is dat vastloopt. Wel slijten de tanden na verloop iets af, waardoor doorslippen wel voor kan komen. Ook als de riem onvoldoende op spanning staat, kan hij gaan doorslippen.

Distributieriem vervangen?

Moet de distributieriem van uw auto vervangen worden? Of  wilt u meer informatie over de interval en het vervangen van de distributieriem van uw auto, neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom even langs. Autobedrijf Wim Wagemans is gevestigd in Lettele in de gemeente Deventer.