De 7 serie is het vlaggenschip van BMW en daarom voorzien van vele standaard ingebouwde opties. Zo ook de BMW 7 serie die wij binnen kregen. Het gaat hier om een BMW E38 van 1996. De BMW had een storing in de radio, deze ging niet meer aan, de knipperlichten werkten niet meer en de verlichting ging niet meer aan. Er was al een andere radio aangeschaft maar ook deze speelde niet. Het autobedrijf waar deze auto stond kwam er niet meer uit en bracht de auto bij ons.

Vooronderzoek

Toen de afspraak was gemaakt gingen wij op onderzoek uit. De radio in deze auto’s communiceren via de I-Bus met andere componenten in het voertuig. De I-Bus wordt door BMW gebruikt voor multimedia communicatie en werkt op het ISO9141 principe, hetzelfde principe als de K-Bus van BMW. De I-bus maakt gebruik va 1 communicatie leiding, in tegenstelling tot de CAN bus, die 2 draden (twisted-pair) gebruikt.

Storing uitlezen

Wanneer wij een BMW uitlezen met onze originele BMW tester krijgen wij een overzicht van alle modules die met de I-Bus verbonden zijn. Zo zaten de radio, de lichtmodule en de stuurkolomschakelaars met elkaar verbonden met de I-bus. Bij het controleren van deze modules bleek dat dit inderdaad allemaal niet werkte. Onze aandacht ging uit naar het I-bus systeem.

We begonnen met het aansluiten van de scope aan de I-bus leiding. Het volgende scopebeeld is wat wij aantroffen:

I-bus communicatie storing

 

Hier zagen we dat de boodschappen op de I-Bus niet goed waren, het leek op een reset vanuit het instrumentenpaneel. Bij BMW werd bij deze modellen het instrumentenpaneel gebruikt als gateway, net zoals in een aantal andere BMW modellen. Tijdens het uitlezen konden we al geen verbinding maken met alle modules op de I-bus, dit scopebeeld verklaard waarom. Door alle modules 1 voor 1 af te koppelen keken we of het scopebeeld veranderde. Bij het afkoppelen van de stuurwiel bediening kwam er verandering in het scopebeeld. De radio begon ook weer te spelen en de knipperlichten werkten weer. Storing gevonden, nu nog oplossen.

ibus iso 9141 message

I-BUS communicatie met juiste boodschappen

We hebben de stuurwiel bediening gedemonteerd en gemeten aan het communicatie IC in de schakelaar. Dit IC kreeg wel zijn plussen en minnen, maar ging niet communiceren. Hiervoor hebben wij een ander communicatie IC besteld en deze gemonteerd.

De radio speelde weer, de verlichting deed het weer en ook de bedieningsknoppen op het stuurwiel werkten weer naar behoren.

Heeft u ook een storing waar u niet meer uitkomt? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op via 0570-551603 of 0570-551747

Met vriendelijke groeten,

Tijs Wagemans

Categories:

Tags:

Comments are closed